Świeży surowiec prosto z pola

... jest najważniejszym warunkiem wstępnym dla świeżości produktów Eisberg. Sałaty są uprawiane przez naszych wieloletnich partnerów głównie na otwartych polach, delikatnie zbierane i przetwarzane przez nas w najwyższych higienicznych warunkach. Aby utrzymać krótkie trasy transportu i móc przetwarzać sałaty jako świeżo zebrane, szczególnie zachęcamy do lokalnej uprawy.

  • Delikatna uprawa, ostrożne zbiory

Zespół specjalistów z Grupy Eisberg doradza lokalnym producentom w zakresie odpowiednich rodzajów sałat, idealnych warunków glebowych, starannej uprawy i odpowiednich technik zbioru. W sektorze surowcowym aktywnie uczestniczymy w rozwoju odmian poprzez regularną wymianę doświadczeń z firmami nasiennymi.

  • Tylko doskonały surowiec jest zatwierdzony do dalszego przetwarzania.

Wszystkie surowce są analizowane przy odbiorze zgodnie z naszymi specyfikacjami. Zgodność z naszymi specyfikacjami, które są uzgadniane z firmami partnerskimi przed każdą pierwszą dostawą, jest decydująca dla naszej bezkompromisowej polityki jakości.

  • Długoterminowe relacje z naszymi hodowcami

Utrzymujemy długoterminową współpracę z naszymi dostawcami w oparciu o możliwości rozwoju, wymianę doświadczeń i wspólne interesy jakości. Ta sieć umożliwia nam zapewnienie zamówień w zwykłej jakości, nawet w wyjątkowych warunkach pogodowych.


Sałata lodowa

Sałata lodowa to jedna z najpopularniejszych dostępnych odmian sałaty na rynku spożywczym. Pojawiała się już dawno temu, a swoje korzenie wywodzi prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Jest  jednym z najchętniej kupowanych produktów liściastych. Sałata lodowa jest bardzo krucha i delikatna, a nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi jaki wydaje przy łamaniu, podobnym do kruszenia lodu.

Składniki na 100g: Kcal 19,14, białko 0,9g, tłuszcz 0,14g, węglowodany 2,97g

lodowa
endivia

Endywia

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. To warzywo liściowe blisko spokrewnione z sałatą. Częścią jadalną są liście o charakterystycznym, lekko gorzkawym smaku, które przewyższają swą wartością odżywczą liście sałaty, zawierają bowiem więcej witaminy C i składników mineralnych.

Składniki na 100g: Kcal 26, białko 1,25g, tłuszcz 0,2g, węglowodany 3,35g

Frisée

Frisee  to odmiana sałaty endywia. Dolna jej część zawiera goryczkę, dlatego  dobrze jest ją łączyć z innymi sałatami. Ma kędzierzawe, kruche i  delikatne liście. Zewnętrzne są zielone i nieco gorzkie, wewnętrzne -  jasno zielono-żółte są słodkawe i łagodne. Jej pochodzenie jest w  regionie Morza Śródziemnego i w Azji Środkowej. Frisée ma stosunkowo  wysoką zawartość potasu i wapnia.

Składniki na 100g: Kcal 20,90, białko 1,8g, tłuszcz 0,15g, węglowodany 2,87g

radicchio

Cykoria Rosso

Jest również nazywana radicchio i odnosi się do cykorii i endywii. Ma swoje pochodzenie we Włoszech. Liście są ciemne czerwono-fioletowe z białym, pogrubiające do żeberek korzeniowych. Liście mają bardzo dekoracyjny i gorzko-gorzki smak. Balsam o wartości odżywczej Intybin, który znajduje się głównie w białych żebrach i jest przypisywany działaniu wzmacniającemu metabolizm, odpowiada za gorzko-gorzki smak. Chicorino Rosso to typowa zimowa sałatka. Smakuje bardzo dobrze w połączeniu ze słodkimi owocami.

Składniki na 100g: Kcal 27,7, białko 1,43g, tłuszcz 0,25g, węglowodany 4,48g

Sałata rzymska

Jej  kształt jest podłużny i ma luźne, zielonkawe, lekko zwinięte liście  zewnętrzne i wewnątrz żółtej, lekko do umiarkowanie zwartej głowy (w  zależności od odmiany). Wewnętrzne liście są miękkie, ponieważ osiągają  mniej światła słonecznego.
Ma przyjemny lub lekko słodkawy smak i wyraźną konsystencję.

Składniki na 100g: Kcal 24,98, białko 1,23g, tłuszcz 0,3g, węglowodany 3,29g

Rukola

Rukola pochodzi z Europy Środkowej.
Ma  aromatyczny, lekko pikantny, pieprzny smak. Większe i starsze liście  mogą smakować lekko gorzko. Ma wydłużone i postrzępione liście. Rukola  musi być przetworzona bardzo świeża, ponieważ liście szybko zwiędną. Ze  względu na silny aromat bardzo dobrze komponuje się z mieszankami  sałatkowymi.

Składniki na 100g: Kcal 34,06 białko 2,58g, tłuszcz 0,66g, węglowodany 3,65g

Roszponka

Jest znana pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.
Oprócz zawartości prowitaminy A należy podkreślić zawartość witaminy C, potasu i wapnia, a zwłaszcza zawartość żelaza.
Roszponka jest delikatna, o orzechowym posmaku, co wynika z dużej zawartości olejków eterycznych.

Składniki na 100g: Kcal 29,4, białko 2,0g, tłuszcz 0,4g, węglowodany 3,6g

Baby Leaf

Są to sałatki takie jak: lollo,  romana, liść dębu itd. Są zbierane około czterech tygodni po wysiewie i  można je stosować pojedynczo lub jako mieszanki.
Liście o długości 6-10 cm są bardzo delikatne i dlatego należy obchodzić się z nimi ostrożnie.
Azjatyckie  sałatki (zwane także zieleniami orientalnymi lub japońskimi) są używane  do używania kapusty, takich jak Pack Choi, Tatsoi, Mizuna.
Baby Leaf są bardzo modne dzięki ich różnorodności smakowej i kolorystycznej.

Składniki na 100g: Kcal 20, białko 1,3g, tłuszcz 0,3g, węglowodany 2,8g

Szpinak młody

Szpinak młody to liście szpinaku zbierane wcześnie, jako delikatne liście z drobnymi żebrami liściowymi i słabo rozwiniętymi łodygami. Szpinak młody smakuje słodkawo, lekko gorzko. Liście są bardzo modne: czy to w kolorowej salaterce, czy w zielonym smoothy. Szpinak posiada delikatny korzenny aromat na talerzu lub w szklance koktajlu.

Składniki na 100g: Kcal 33,87, białko 2,86g, tłuszcz 0,42g, węglowodany 3,63g

spinach baby
bionda

Lollo Biondo

Sałata ta pochodzi z Włoch, jak widać z jego nazwiska. Posiada - w zależności od odmiany - zieloną lub ciemnoczerwoną, mocno zwiniętą krawędź liścia, która zmienia kolor z zielonego na jasnozielony w kierunku łodygi. Lollos to sałata piklowana, która po każdym zebraniu rośnie pojedynczo. Liście smakują dość mocne, lekko gorzkie i lekko orzechowe. Lollos dobrze komponuje się z innymi sałatkami i dobrze komponuje się z mocnymi sosami sałatkowymi.

Składniki na 100g: Kcal 18, białko 1,33g, tłuszcz 0,22g, węglowodany 2,26g

Lollo Rosso

Sałata ta pochodzi z Włoch, jak  widać z jego nazwiska. Posiada - w zależności od odmiany - zieloną lub  ciemnoczerwoną, mocno zwiniętą krawędź liścia, która zmienia kolor z  zielonego na jasnozielony w kierunku łodygi. Lollos to sałata piklowana,  która po każdym zebraniu rośnie pojedynczo.Liście smakują dość mocne,  lekko gorzkie i lekko orzechowe. Lollos dobrze komponuje się z innymi  sałatkami i dobrze komponuje się z mocnymi sosami sałatkowymi.

Składniki na 100g: Kcal 18, białko 1,33g, tłuszcz 0,22g, węglowodany 2,26g

Sałata cukrowa

Nazwa  Zuckerhut wynika z formy, która przypomina trzcinę cukrową. Po raz  pierwszy była uprawiana we Włoszech. Jej żółto-zielone liście są  owinięte wokół siebie i szczelnie zamknięte. Ma cenne substancje  gorzkie.

Składniki na 100g: Kcal 22, białko 1,2g, tłuszcz 0,20g, węglowodany 3,10g

Jarmuż

Należy do rodziny kapustnych, jak kapusta, brokuł czy mizuna. Możemy spotkać jarmuż o liściach prostych lub karbowanych, zielony lub fioletowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. W smaku przypomina coś pomiędzy kapustą, brokułem a szpinakiem. Jarmuż wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Składniki na 100g: Kcal 47, białko 3,0g, tłuszcz 0,6g, węglowodany 5,4g

jarmuz

Jarmuż młody

Ścięte miękkie liście młodego jarmużu bez grubych i łykowatych łodyg to idealny składnik wielu dań i potraw. Ma wspaniale łagodny smak.  Należy go przygotować na świeżo. Ten modny superfood w surowej formie, jako ugotowany na parze lub po prostu ugotowany może stanowić bardzo wartościowy składnik wyważonej i urozmaiconej diety.

Składniki na 100g: Kcal 28, białko 2,3g, tłuszcz 0,0g, węglowodany 3,45g

Burak czerwony

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie również rośnie na dziko.
Ciemnoczerwone, sferyczne buraki mają swój kolor z zawartej betaniny, która jest również odpowiedzialna za słodki smak.
Buraki mogą być spożywane na surowo jako dodatek do sałatek. Również palony, gotowany lub duszony smak buraka jest bardzo dobry. Bez względu na to, jak przygotuje się buraka, jego kolor jest olśniewający.

Składniki na 100g: Kcal 52, białko 1,61g, tłuszcz 0,17g, węglowodany 9,56g


beet
carrot

Marchew

W zależności od odmiany marchew, może być podłużna, kulista lub cylindryczna. Najczęściej jest pomarańczowa marchewka. Ponadto istnieje kilka innych odmian o żółtym, białym lub fioletowym zabarwieniu.
Świeże marchewki mają słodki, pikantny smak. Marchew jest bardzo wszechstronna: może być zarówno surowa jako sałatka, jak i gotowana, np. być spożywana jako warzywa na patelnie lub składnik smoothie. Marchew zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Prowitamina A jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą. Oznacza to, że marchewka powinna być zawsze przygotowana z odrobiną tłuszczu, aby organizm mógł wziąć prowitaminę. Wskazówka: Kiedy marchewka jest krótko gotowana na parze, ścianki komórek beta-karotenu rozpadają się z powodu ciepła. W rezultacie może być lepiej wykorzystane przez organizm.

Składniki na 100g: Kcal 49,8, białko 0,93g, tłuszcz 0,24g, węglowodany 9,58g

Rukiew wodna

Rukiew wodna jest nazywana  rzeżuchą wodną i należy do rodziny kapustowatych. Jest byliną o ostrym  smaku, przywodzącym na myśl pieprz lub chrzan. Ma małe, pierzaste liście, a także drobne białe kwiaty.  Jest uprawiana na terenie Europy i Azji, głównie w Czechach  i na Morawach. W rankingu przeprowadzonych badań została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata.

Składniki na 100g: Kcal 16, białko 2,3g, tłuszcz 0,1g, węglowodany 1,29g

Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest