Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu „Złota jesień”
Description
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotować cztery marchewki.
- Wlać do miksera 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu, sałatę lodową Eisberg, ugotowane marchewki, obrane ząbki czosnku, sos sojowy i pieprz.
- Zmiksować, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Wszystko przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać
i gotować około 3 minuty - ciągle mieszając. - W międzyczasie cebulę obrać, pokroić i podsmażyć delikatnie na maśle. Następnie posolić, popieprzyć, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając do uzyskania dużej miękkości.
- Zupę przelać na talerze. Do każdego dodać na środek łyżkę duszonej cebuli, przybrać przekrojonymi na połowę dwoma pomidorami koktajlowymi, zestrugać twardego sera.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 woreczek Sałaty lodowej marki Eisberg
- 1 litr rosołu (najlepiej z kaczki)
- warzywa z rosołu (pietruszka, seler, por, marchewka – tylko części korzenne)
- 4 marchewki
- twardy dojrzewający ser kozi lub owczy (tarty na wiórki)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przetartych pomidorów
- kilka rodzynek
- 8 małych pomidorów koktajlowych
- świeżo mielony pieprz,
- sól