Zielone uszka z barszczem
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
250 g mąki
40 g masła
szczypta soli
100 ml wody
1,5 łyżeczki spiruliny
270 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
cebula
garść posiekanej pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać.
- Następnie zagnieść suche składniki z masłem.
- Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
- Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę.
- Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
- Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min.
- Całość ostudzić po czym dodać ser,
natkę pietruszki i doprawić do smaku. - Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm
placki. - Wąską szklanką wykrawać okręgi.
- Na środek okręgu kłaść farsz.
- Przykryć drugim okręgiem
i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. - Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.