Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
CIASTO:
80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
1 jajko
400 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju kokosowego
Szczypta soli
FARSZ:
300 g jarmużu marki Eisberg
½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz – wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę.
- Dodać jajko oraz olej i wymieszać.
- Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron
- Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość.
- Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę.
- Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.