Zielone koniczynki z dipem serowym
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Krakersy:
garść Szpinaku młodego marki Eisberg
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
szczypta soli
łyżeczka płatków chilli
Dip:
100 g serka topionego
80 g startego sera Gouda
pół szklanki mleka
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krakersy:
- Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).
- Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy.
- Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm.
- Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty).
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.