Z batatem dookoła świata
Description
12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
INDIE
WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):
Szpinak baby 100 g
puszka ciecierzycy
½ cebuli
ząbek czosnku
łyżka soku z limonki
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
sól
pieprz
MEKSYK
WSZYSKIE SKŁADNIKI (4 porcje):
Finezja mix z roszponką 150 g
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
dojrzały pomidor
połowa czerwonej papryki
mała cebula
sok z połówki limonki
łyżeczka płatków chilli
3 łyżki śmietany
świeża kolendra
Grecja
WSZYSTKIE SKŁADNIKI (4 porcje):
Szpinak baby 150 g
ser feta 80 g
4 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki szczypiorku
łyżeczka startej skórki z cytryny
ząbek czosnku
mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
pieprz
sól
Indie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę.
- Całość zalać bulionem, dodać szpinak.
- Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
- Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki.
- Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji.
- Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
Meksyk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce.
- Dodać mieszankę Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę.
- Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki.
- Doprawić soląi pieprzem do smaku.
- Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
- Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.
Grecja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak.
- Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty.
- Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy.
- Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”.
- Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.