Świąteczne pierogi ze szpinakiem
Description
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg
200 g sera twarogowego
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę.
- Następnie wyrobić elastyczne ciasto.
- Przykryć ściereczką.
Wykonanie farszu:
- Szpinak posiekać i zblanszować.
- W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
- Ciasto pierogowe cienko rozwałkować.
- Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
- Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.