Tagliatelle z pesto z rukoli
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
250 g makaronu tagliatelle
100 g Rukoli mytej marki Eisberg
3 łyżki parmezanu
60 g orzeszków piniowych
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu).
- Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
- Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami.
- Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.