Szakszuka z mieszanką sałat
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
3 duże dojrzałe pomidory
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
mały ząbek czosnku
100 g czerwonej papryki
70 g kiełbasy
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki
3 jajka
czerwona cebula
świeże pieczywo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia.
- Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć.
- Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min.
- Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
- Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix.
- Podawać ze świeżym pieczywem.