Straszny zielony makaron

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

Description

WSZYSTKIE SKŁADNIKI:

Makaron:

80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

200 g mąki

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

Sos:

200 g serka ricotta

pół szklanki startego żółtego sera

½ małej cebuli

1 ząbek czosnku

puszka krojonych pomidorów (400 g)

½  łyżeczki cukru

sól

mielony pieprz

łyżeczka suszonego oregano

3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

 Oczy:

125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)

50 g czarnych drylowanych oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. 
  2. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. 
  3. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. 
  4. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. 
  5. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). 
  6. Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
  7. Sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować.
  8. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. 
  10. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest