Słodka walentynka
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
90 g Szpinaku młodego marki Eisberg
140 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju roślinnego
tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy rafinowany)
owoce do dekoracji
miód lub syrop klonowy do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i miód.
- Dodać szpinak i dokładnie zmiksować.
- Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.
- Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Nakładać łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię pokrytą tłuszczem.
- Po pojawieniu się bąbelków na cieście obrócić na drugą stronę.
- Serwować ukochanej osobie ze świeżymi owocami, miodem lub syropem klonowym i pięknym uśmiechem.