Sałatka ze szpinakiem młodym i cukinią
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
1 woreczek już umytego Szpinaku młodego Eisberg
2 pomidory
2-3 suszone pomidory
1 średniej wielkości cukinia
Świeży czosnek
1 cebula
80g twardego sera
Dressing
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dokładnie umyć pomidory i usunąć szypułki. Pokroić w plastry. Włożyć do salaterki, posolić, pozostawić aby naciągnęły.
- Cukinie najpierw umyć a potem odkroić obie końcówki. Następnie przekroić na pół i pokroić w małe plasterki.
- Ser pokroić na plasterki i odstawić. Obrać i przekroić cebulę na połówki. Następnie połowę cebuli posiekać w kostkę. Obrać i rozdrobnić ząbki czosnku.
- Dressing przygotowuje się łatwo i szybko. Przez kilka minut w salaterce mieszać biały ocet winny z oliwą z oliwek. Następnie doprawić całość solą i pieprzem. Można też dodać świeżo pokrojony szczypiorek.
- W salaterce wymieszać liście szpinaku, pomidory, cukinię i cebulę. Następnie dodać ser i dressing. Wstawić sałatkę do lodówki na 2 godziny. W ten sposób bardziej uwydatni się smak sera.
- Rozdzielić sałatą na 4 talerze, udekorować ją dodatkowymi kawałkami sera i suszonymi pomidorami.
Użyta mieszanka
Matching products description