Sałatka z szynką parmeńską i wędzonym łososiem
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
1 woreczek umytej sałaty lodowej Eisberg
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
4 czerwone cebule
150g cienkich plastrów wędzonego łososia
1-2 łyżki grubo pokrojonych i grillowanych orzechów włoskich
Dressing
200ml majonezu
125ml kwaśnej śmietany
50ml jogurtu naturalnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka cukru brązowego
¼ cebuli
2 ząbki czosnku
150g sera pleśniowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotować sos dzień wcześniej, aby aromaty mogły się w pełni uwydatnić. Do średniej wielkości salaterki nałożyć majonez, kwaśną śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny i brązowy cukier. Następnie przez kilka minut mieszać składniki trzepaczką. Dodać rozdrobnioną cebulę i ząbki czosnku. Przed dodaniem sera pleśniowego należy zamienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Doprawić sos według własnego uznania solą i pieprzem. Następnie wstawiamy sos do lodówki na cały dzień.
- Wieczorem należy wyjąć sos z lodówki i zostawić go w temperaturze pokojowej.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200o C. Blaszkę wyłożyć folią do pieczenia i ułożyć obok siebie plastry szynki parmeńskiej i podpiekać na chrupko przez około 6 minut. Następnie ostudzić plastry szynki w temperaturze pokojowej. Jak tylko się wystudzą, pokroić przy pomocy nożyczek.
- Gdy plastry szynki będą się studzić, obrać czerwoną cebulę i pokroić ją w pierścienie o szerokości 1 cm. Wyjąć blachę, wyłożyć ją nową folią do pieczenia i ułożyć pierścienie cebuli.
- Następnie skropić je oliwą z oliwek i piec przez kolejne 5 minut.
- Sałatę lodową wymieszać z sosem. Następnie rozłożyć ja na 4 talerzach i rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz cebuli na sałacie. Pokroić wędzonego łososia w szerokie plastry i położyć na sałacie. Przystroić całość orzechami włoskimi.
Użyta mieszanka
Matching products description