Sałatka z pieczonym serem kozim

Twoja ocena została zapisana

Oddałeś już głos

Description

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix

1 długa francuska bagietka

1 kostka (180g) koziego sera

1 garść świeżego tymianku

1-2 łyżki oliwy z oliwek

250g pomidorów cherry

Dressing

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżeczka musztardy

Sól himalajska

Pieprz kolorowy mielony

Ingredients

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nagrzać piekarnik do 200o C.  Następnie przygotować kozi ser. Pokroić go w plastry o szerokości ½ cm a bagietkę w kromki o szerokości 2 cm.
  2. Kromki ułożyć na papierze do pieczenia i na każdą z nich położyć po 2 plastry koziego sera. Następnie przyprawić szczyptą drobno pokrojonego tymianku i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  3. Kromki bagietki z kozim serem pieczemy 8-10 minut. Kromki są gotowe, jak tylko dolna ich część się przyrumieni a kozi ser się stopi. W czasie pieczenia pokroić pomidorki cherry na ćwiartki.
  4. Celem przygotowania sosu wlać do salaterki oliwę z oliwek i czerwony ocet winny. Podczas mieszania dodawać stopniowo musztardę. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
  5. Do salaterki dodać kolorową sałatą i pomidorki cherry. Wymieszać sałatę i polać sosem. Rozdzielić sałatę na talerzach i dodać 1-2 kromki bagietki z kozim serem.
Logo Facebook Logo Instagram Logo YouTube Logo Pinterest