Sałatka z pieczonym serem kozim
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix
1 długa francuska bagietka
1 kostka (180g) koziego sera
1 garść świeżego tymianku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
250g pomidorów cherry
Dressing
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
Sól himalajska
Pieprz kolorowy mielony
Ingredients
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nagrzać piekarnik do 200o C. Następnie przygotować kozi ser. Pokroić go w plastry o szerokości ½ cm a bagietkę w kromki o szerokości 2 cm.
- Kromki ułożyć na papierze do pieczenia i na każdą z nich położyć po 2 plastry koziego sera. Następnie przyprawić szczyptą drobno pokrojonego tymianku i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Kromki bagietki z kozim serem pieczemy 8-10 minut. Kromki są gotowe, jak tylko dolna ich część się przyrumieni a kozi ser się stopi. W czasie pieczenia pokroić pomidorki cherry na ćwiartki.
- Celem przygotowania sosu wlać do salaterki oliwę z oliwek i czerwony ocet winny. Podczas mieszania dodawać stopniowo musztardę. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem.
- Do salaterki dodać kolorową sałatą i pomidorki cherry. Wymieszać sałatę i polać sosem. Rozdzielić sałatę na talerzach i dodać 1-2 kromki bagietki z kozim serem.