Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
150 g Jarmużu marki Eisberg
mała dynia
30 g pestek dyni
100 g sera feta
30 g żurawiny
Dressing:
łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
szczypta cynamonu
szczypta słodkiej papryki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki.
- Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki.
- Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone.
- Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą.
- Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią.
- Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.