Sałatka z kaszą jaglaną
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 garście żurawiny
2 garście rodzynek
1 łyżka masła klarowanego
1 garść orzechów włoskich
Ćwiartka cytryny i pomarańczy
Dressing
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
Do smaku:
Cynamon mielony
Imbir mielony
Sól himalajska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem. Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą. Gotować w 0,5 l osolonej wody na średnim ogniu. Gdy kasza się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać masło, rodzynki i żurawinę. Gotową kaszę doprawić do smaku cynamonem i/lub imbirem. Odstawić do wystudzenia.
- Przygotować dressing miksując olej z orzechów włoskich, sok z cytryny, pomarańczy i miód. Doprawić do smaku solą, cynamonem i imbirem.
- Wyłożyć na talerz pokrojoną w kostkę kaszę. Dodać gotową bazę mieszanki z kukurydzą i kapustą białą, dekorując kawałeczkami pomarańczy.
- Polać sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem i podawać.