Sałatka z cukinią i rukolą
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Garść mytej Rukoli Eisberg
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Dressing:
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przyprawy wymieszać, zalać wodą.
- Odstawić na ok. 5 minut.
- Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę.
- Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
- Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,a pomidory na połówki.
- Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. - Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki.
- Sałatkę skropić dressingiem.