Sałatka szkolna „Siła i wdzięk”
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI (2 porcje)
1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix z buraczkiem czerwonym firmy Eisberg
2 jajka
2 pomidory średniej wielkości
1 filet wędzonego pstrąga (dwie połówki)
gałązka świeżej bazylii
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy Extra Vergine lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
2 łyżki wody źródlanej/mineralnej
pieprz i sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zawartość woreczka z mieszanką sałat wsypać do miski/salaterki.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na ćwiartki.
- Pomidory umyć i pokroić na ósemki, dodać do sałaty razem z jajkami.
- Pstrąga poszarpać palcami i dodać do sałaty.
- Bazylię drobno posiekać, przełożyć do małej miseczki i zalać wodą. Dolać oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny.
- Następnie dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i ostawić na kilka minut.
- Sałatkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i gotowe.
Rada: Jeżeli sałatkę będziemy szykować na później (np. do szkoły na drugie śniadanie), wówczas sos najlepiej przelać do osobnego naczynia i dodać bezpośrednio przed zjedzeniem.