Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
- 1 dynia
- kilka liści Jarmużu marki Eisberg
- 1,5 litra rosołu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę.
- Czosnek i szalotki drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając.
- Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości.
- Całość zmiksować blenderem na gładki mus.
- Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać.
- Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.