Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
4 duże patisony
2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
½ szklanki kasza gryczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki wody
¼ szklanki startego parmezanu
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).
- Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później.
- Wydrążyć warzywo, usunąć pestki.
- Miąższ pociąć na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory oraz posiekany czosnek. Smażyć całość przez 2 min.
- Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem.
- Dusić pod przykryciem ok 5 min.
- Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.