Śniadanie mistrzów
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
pół szklanki Rukoli marki Eisberg
2 jajka
½ awokado
3 łyżki octu spirytusowego
2 litry wody
płatki chili do dekoracji
pieczywo
Dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli.
- Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. - W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka).
- Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała.
- Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty.
- Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko.
- Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem.
- Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek.
- Całość posypać płatkami chili.
- Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.