Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI :
2 jajka
1 i ½ szklanki mleka koziego
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
pęczek bazylii
szczypta soli
Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:
2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
100 g sera koziego
1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
drobno posiekana papryczka chili
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera.
- Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
- Dodać olej i ponownie zmiksować.
- Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
- Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”.
- Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. - Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili.
- Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.