Kremowa soczewica z grzybami i jarmużem
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
100 g Jarmużu marki Eisberg
¾ szklanki zielonej soczewicy
40 g suszonych grzybów
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku
¼ szklanki białego wina
łyżka sosu sojowego
szklanka bulionu warzywnego
1/3 szklanki mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzyby moczyć min. godzinę w zimnej wodzie.
- Opłukać soczewicę i gotować ją 20 minut.
- W garnku na oliwie podsmażyć cebulę, po zarumienieniu dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól. Smażyć 5 minut po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać soczewicę.
- Następnie całość zalać winem, bulionem, mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszać do zagotowania.
- Na małym ogniu odparować nadmiar wody, aż do zgęstnienia potrawy.
- Na koniec wrzucić jarmuż i gotować jeszcze 3-4 minuty.
- Serwować ze świeżym pieczywem.