Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
3 garście Roszponki marki Eisberg
1 mała dynia piżmowa
150 g sera koziego
200 g kaszy pęczak
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
garść pestek słonecznika
garść migdałów krojonych w słupki
oliwa
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
- Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości - przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
- W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię, pokruszony ser kozi
i roszponkę. - Całość posypać migdałami i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.