Ciasto szpinakowe
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Ciasto
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
Dekoracja
pestki granatu
borówki amerykańskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie
i zblendować. - Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej.
- Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię.
- Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech.
- Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
RADA: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.