Chatka szpinakowo - łososiowa
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Ciasto:
80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
2 szklanki mąki pszennej
4 duże jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Nadzienie:
300 g śmietankowego serka kanapkowego
50 g sera feta
150 g łososia wędzonego w plastrach
Sól
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Szpinak zblendować na gładką masę.
- Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.
- Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
- Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180°C piekarnika – piec około 25 minut.
- Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
- Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia.
- Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim.
- Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem.