Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Description
WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
160 g Szpinaku młodego marki Eisberg
łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
3 filety z łososia
sól i pieprz
słodka papryka
1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę.
- Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny.
- Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjąć po ok. 15 minutach.
- W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Odczekać chwilę, wsypać Szpinak młody marki Eisberg.
- Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem.
- Całość zagotować, do momentu aż śmietanka zgęstnieje.
- Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem.
- Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.