W obecnych czasach taka opinia jest już dalece nieaktualna. Różnorodność i dostępność odmian sałaty pozwalają nam na zgłębienie wiedzy na jej temat. Jej odmian jest tak wiele bo do wyboru mamy: endivie, rzymską, lodowa, lollo rosso,roszponke, rukole czy szpinak. Ta lista zielonych produktów nie dość, że cieszy nasze oczy i podniebienie, to przede wszystkim zapewnia nam pełną gamę dobroczynnych właściwości i składników odżywczych. Jednym z argumentów, który przemawia za jej drogocennym znaczeniem, jest fakt, iż jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Zielone listki składają się bowiem głównie z wody i błonnika, który daje poczucie sytości i poprawia trawienie, a tym samym wspomaga przemianę materii. Zielone liście to także bogactwo składników mineralnych (zwłaszcza potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza) oraz witamin (szczególnie witaminy A, C, E, karotenu, kwasu foliowego, chlorofilu, karotenoidów oraz antyoksydantów). Te ostanie mają wpływ na stan naszych włosów i paznokci oraz chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolno rodników. Z kolei chlorofil ma właściwości bakteriobójcze, przez co wspomaga odporność organizmu. Kolejną zaletą jest jej korzystny wpływ na układ nerwowy oraz na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka. Niespodziewanie sałata pełni rolę antydepresanta, udowodniono bowiem że jej regularne spożywanie wycisza i ułatwia zasypianie.
Więc pozostaje tylko chrupać!